Maite Roest

"Muziek maken met andere mensen is het leukste dat er bestaat."

 
 
1. Hoe lang zing je al?
Als klein meisje zong ik een kinderkoor en speelde ik viool. Op de middelbare school zong ik in verschillende bandjes en nam ik zangles bij Leny Stappers. Zingen is altijd belangrijk geweest in mijn leven.
 
2. Waarom ben je zangdocent geworden?
Muziek maken met andere mensen is het leukste dat er is. Naast mijn werk als muziekdocent in het primair onderwijs vind ik het fijn om één op één met mensen te werken.
 
3. Wat vind je het belangrijkst in jouw lessen?
De les is geslaagd als mijn leerlingen zingend naar buiten lopen. Als je zingt voor iemand anders stel je je kwetsbaar op. Ik gebruik humor in mijn lessen om iedereen op hun gemak te stellen. Daarnaast wil ik dat leerlingen hun eigen stem en smaak leren kennen en niet iemand anders nazingen. Improviseren (al is het maar een ander eindje verzinnen bij een bestaand nummer) is een vast onderdeel in mijn lessen.
 
4. Wat vond je vroeger het moeilijkst in je eigen zangles?
Ik vond het erg moeilijk om me te concentreren op de tekst tijdens het zingen. Ik heb altijd wel een gevoel bij een lied, maar dat komt meer door de muzikale (melodische, harmonische en ritmische) karaktereigenschappen van een lied dan door de tekst.
 
5. Met welk instrument zou je jezelf vergelijken?
Met een viool. Ik heb zes jaar viool gespeeld en gebruik in mijn lessen heel vaak de vergelijking met de stem. Zingen is iets anders dan spreken. Als je zingt is het belangrijk dat je in een zin 'de strijkstok niet van de snaar haalt' en mooie lijnen maakt. 
 
6. Van welke zanger zou je nooit een liedje zingen?
Van al die prachtige Franse chansonniers en chansonnières. Fantastische muziek, maar als halve Duitser krijg ik de taal niet goed onder de knie en heb ik geen idee wat ik zing.
 
7. Met wie zou je weleens een duetje willen zingen?
Met Rufus Wainwright. 
 
8. Van wie heb je jouw talent geërfd?
Mijn ouders zijn beiden organist. Van jongs af aan mocht ik mee naar klassieke concerten. Om me af te zetten tegen mijn ouders ben ik lichte muziek studeren.
 
9. Wat zing je stiekem onder de douche?
Meestal sta ik onder de douche als mijn twee zoontjes in bad zitten. Dan verzinnen we samen de meest idiote liedjes over de avonturen van de badeendjes. Soms komen er ook nog wel eens nummers voorbij die gedraaid worden op SLAM FM, daar luister ik naar om mezelf wakker te houden als ik met de auto onderweg ben.
 
10. Top 3 van favoriete zangnummers:
1. Forget  - Lianne La Havas
2. Cigarettes and chocolate milk - Rufus Wainwright
3. Hartslag - Eefje de Visser